Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Στη Λάρισα στούντιο παραγωγής βιβλίων για Άτομα με Αναπηρία όρασης

Στη Λάρισα στούντιο παραγωγής βιβλίων για Άτομα με Αναπηρία όρασης
Για τους περισσότερους το να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να μελετήσουν ένα επιστημονικό σύγγραμμα - ιδιαίτερα αν πρόκειται για φοιτητές  - είναι αυτονόητο.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην πε΄ριπτωση των ατόμων με αναπηρία όρασης, όπως είναι ο νέος όρος για τους τυφλούς. Τα βιβλία σε σύστημα ανάγνωσης Μπρέηλ με την αφή ή ακόμη και τα ηχογραφημένα βιβλία σε μορφή  cd, usb ;ή ακόμα και σε κασέτες είναι πάρα πολύ περιορισμένα. Ειδικά σε ότι αφορα΄τα επιστημονικά συγγράμματα σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στην Ελλάδα 3 φορείς παράγουν ηχογραφημένους τίτλους και τα 3 στούντιο βρίσκονται στην Αθήνα .
Γιά πρώτη φορά δημιουργείται στούντιο σε περιφερειακή πόλη. Το 4ο στούντιο, λοιπόν πανελλαδικά είναι έτοιμο και βρίσκεται στη Λάρισα . Και είναι η πρώτη φορά που στηρίζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση
Το ζήτησε ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αναπήρων από τον Δήμο Λαρισαίων και η δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε.
Με δικά του χρήματα [17.000 ευρώ] ο Δήμος αγόρασε τον εξειδικευμένο εξοπλισμό ηχογράφησης και ψηφιοποίησης από τ; ΗΠΑ, "έστησε" το στούντιο [στα γραφεία του συλλόγου] και ήδη προκήρυξε 2 θέσει; εργασίας επαγγελματιών αναγνωστών. Τεχνικά το εγχείρηαμ στηρίζουν ηχολήπτες  του δημοτικού ραδιοφώνου.
Το στούντιο θα αρχίσεις να παράγει τίτλους για την ψυχαγωγία , αλλά κυρίως για την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία όρασης.
Ο Ράλλης Τσιουλάκης πρ. του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων που με δική του πρωτοβουλία έγινε το στούντιο, δήλωσε στην ΕΡΤ ιδιαίτερα συγκινημένος και ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή "Είναι η πρώτη φορά που δεν αισθάνομαι ξένος στην πόλη μου. Είναι τόσο σηαμντικό αυτό που έγινε . Ήταν πολύ μεγάλο το κενό. Για να καταλάβετε όταν εγώ έκανα το διδακτορικό μου μου διάβαζαν τόμους ολόκληρους οι οικείοι μου. Διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη για όλους. Λένε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιστημονικά συγγράμματα για άτομα με αναπηρίες στα πανεπιστήμια, επειδή δεν υπάρχουν τέτοιοι φοιτητές. Μα πως να υπάρξουν φοιτητές, όταν δεν θα μπορούν ούτε να μελετήσουν;"
 Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το στούντιο παραγωγής βιβλίων για άτοαμ με ανπηρία όρασης θα παράξει συγγράμματα συγκεκριμένων σχολών του πανεπιστημίου, ώστε σύντομα να υπάρξουν και φοιτητές με προβλήματα ό0ρασης σ' αυτά τα τμήματα.
 Αναφερόμενος στη δημιουργία του στούντιο στη Λάρισα, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Δεληγιάννης είπε "Μας εξέπληξε αρχικά η πρόταση του πανθεσσαλικού συλλόγου. Δεν είχαμε ακούσει για κάτι τέτοιο. Αμέσως, το θεωρήσαμε υποχρέωση μας να ανταποκριθούμε. Το ποσό δεν ήταν απαγορευτικό και ο σκοπός ήταν σπουδαίος."

Πηγή:Newroom AμεA

Εκτυπώστε αυτή την σελίδα

Σας άρεσε η ανάρτηση ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

previoustbutton nextbutton homebutton

Πηγή: Google news

Infos

Χατζόπουλου 39, Χαλκίδα
22210 29139
an.elp.po@gmail.com

Subscribe

facebook twitter goggle-plus YouTube